9724,50%-0,42
35,15% -0,03
36,68% -0,06
2964,00% -0,14
4828,24% 0,00
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 5 yıllık akreditasyon almaya hak kazanarak kalite ve nitelikteki çabalarını taçlandırdı.
Yükseköğretim Kalite Kurulunun yükseköğretim kurumlarındaki niteliğin yükseltilmesi ve kalite güvencesine katkı sağlanması amacıyla uyguladığı Kurumsal Akreditasyon Programı çerçevesinde Afyon Kocatepe Üniversitesi 5 yıllık akreditasyon almaya hak kazandı.
Türkiye’deki üniversitelerin ulusal düzeydeki katkılarının ve dünyadaki görünürlüklerinin artırılmasını hedefleyen Kurumsal Akreditasyon Programı çerçevesinde AKÜ, tam akredite (5 yıl) edildi.
Kurumsal Akreditasyon Programı, üniversitelerin kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin “planlama, uygulama, kontrol etme ve önlem alma” döngüsü kapsamında değerlendirilmesini sağlıyor.
Akreditasyon Belgesi Rektör Prof. Dr. Karakaş’a takdim edildi
YÖKAK’ın 2023 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında akredite olan üniversiteler için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde program düzenlendi.
AKÜ’nün 5 yıllık akreditasyon belgesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a takdim edildi.
Program sonrası bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, akreditasyonun AKÜ’nün öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirterek, “Göreve geldiğimizde akredite edilmiş bir programımız yoktu.
Göreve başladıktan sonra bu kapsamda ilk olarak program akreditasyon sürecini başlattık. Yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından şu ana kadar 9 lisans programımızın akredite edilmesini sağladık.
Aynı zamanda kurumsal akreditasyon çalışmalarına da hız kazandırdık.
Rektörlüğümüzün ilk döneminde Üniversitemizde kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerine yönelik iyileştirmeler yaptık.
AKÜ olarak tam akredite edilmiş bir üniversite olmayı hedefliyorduk. Geçtiğimiz yıl hazırlıklarımızın büyük oranda tamam olduğuna karar verdik ve Kurumsal Akreditasyon Programı için başvurumuzu yaptık.
Bu kapsamda başvurumuz kabul edildi. Akademik, idari ve öğrenci değerlendiricilerin yer aldığı KAP Değerlendirme Takımı önce çevrimiçi toplantılar, daha sonra da üniversitemize 5 günlük bir saha ziyareti gerçekleştirdi.
Süreç beklediğimiz gibi ilerledi ve bugün bunu başardık. Bu başarının elde edilmesinde öncelikli politikalarımızı etkin bir şekilde hayata geçirme çalışmaları belirleyici oldu.
Bu çalışmalarda, fedakarca emek harcayan yöneticilerimize, tüm akademik ve idari personelimize aynı zamanda değerli öğrencilerimize ve paydaşlarımıza kadar emeği geçen tüm AKÜ ailesi mensuplarına teşekkür ediyorum.
Tam akreditasyon, üniversiteler açısından çok önemli. ÖSYM tarafından hazırlanan YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda, tam akreditasyon alan üniversitelere YÖKAK tarafından kurumsal akreditasyon verildiği yazıyor ki; bu da tam akredite edilmiş üniversitelerin tanınırlığına ve tercih edilmesine katkı sağlıyor” dedi.
Karakaş, üniversitelerin kalite güvencesi, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemi süreçlerinin değerlendirilmesini sağlayan Kurumsal Akreditasyon Programı ile Türkiye’deki üniversitelerin ulusal düzeydeki katkılarının ve dünyadaki görünürlüklerinin artırılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi.
Kurumsal Akreditasyon Programı nedir?
Kurumsal Akreditasyon Programı, YÖKAK tarafından oluşturulan değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Ölçütleri ile Kurumsal Dış Değerlendirme ve Akreditasyon Kılavuzu kapsamında yürütülmektedir.
Söz konusu değerlendirme takımları tarafından ilgili yükseköğretim kurumlarına iki ziyaret (ön ziyaret ve saha ziyareti) gerçekleştirilmektedir.
Bu ziyaretler sonrasında değerlendirme takımları tarafından Kurumsal Akreditasyon Raporları (KAR) hazırlanmaktadır. Bu raporda üniversiteler; “Liderlik, Yönetişim ve Kalite, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Toplumsal Katkı” başlıklarında 14 ölçüt ve 46 alt ölçüt üzerinden değerlendirilmektedir.
Değerlendirme takımı tarafından hazırlanan “Kurumsal Akreditasyon Raporu” YÖKAK’a iletilmekte, YÖKAK’taki uzmanlar tarafından bu raporlar tekrar değerlendirilmekte ve tüm bunlar göz önünde bulundurularak YÖKAK tarafından akreditasyona ilişkin karar verilmektedir.
Kurumlardaki kalite güvence sisteminin olgunluk düzeyi Kurul tarafından değerlendirilerek, üniversitelere 5 yıl süreyle “tam akreditasyon” ya da 2 yıl süreyle “koşullu akreditasyon” verilmektedir.
#AKÜ #KurumsalAkreditasyon #YÖKAK #Yükseköğretim #KaliteGüvencesi